Implicare sociala

Dumnezeu iubeşte dreptatea şi noi suntem chemați să iubim ceea ce iubeşte şi El. Noi înţelegem prin dreptate, restaurarea vieţii aşa cum Dumnezeu a intenţionat-o şi acest lucru ne inspiră la slujirea celor săraci, marginalizaţi şi fără putere sau apărare. Vrem să fim acolo unde mâinile Lui slujesc “Căci Fiul omului n-a venit să I se slujească, ci El să slujească şi să-Şi dea viaţa ca răscumpărare pentru mulţi!”, (Marcu 10:45).

“O casă, un cămin, o familie”

Copiii au dreptul să crească alături de părinți, dar nu întotdeauna acest lucru e posibil; sărăcia şi de multe ori lipsa unei locuinţe poate să ducă la separarea copiilor faţă de părinţii lor. Familiile aflate în dificultate, care ne cer ajutorul au nevoie de o casă, o locuință care să le ofere un minim de siguranță și confort. Dincolo de a repara, construi sau achiziţiona o locuinţă, ne bucurăm când parinţii şi copii rămân împreună, ca familie.

“Este un gest regesc să ai grijă de cei căzuţi”- Maica Tereza

 

În 2011

Am extins o locuinţă  pentru o familie cu cinci copiii din loc.Aştileu, jud.Bihor

Datorită sărăciei şi a faptului că toţi cei şapte membrii ai familiei locuiau împreună într-un bordei doar cu o cameră, Serviciile Judeţene de Asistenţă Socială au fost nevoite să instituie o Masură de protecţie pentru cei cinci copii. Acest lucru însemna intituţionalizarea copiilor, adică separarea acestora de părinţi datorită condiţiilor improprii de locuit.

Cu sprijinul unui grup de 7 voluntari din biserica şi a părinţilor copiilor, s-au executat lucrările de extindere a locuinţei, construcţia unor anexe ( coteţ pentru găini şi porci, toaletă, etc.), conectarea locuinţei la reţeaua de electricitate. Au fost încântaţi să dea o mănă de ajutor şi să participle la eforturile noastre şi un grup de 9 tineri din Olanda. De asemenea am ajutat familia cu mobilier şi haine, iar pe parcursul unei perioade de 2 ani aceasta va primi ajutor material (haine, alimente, etc.) în mod regulat şi sprijinul unui asistent social pentru integrarea şcolară a copiilor şi asistarea părinţilor în demersurile legale ale acestora cu privire la înregistrarea mult prea târzie a naşterii unuia dintre copii (la vârsta de 4 ani nu avea Certificat de naştere).

Acum au o casă, un cămin şi sunt o familie”

 

 Am cumpărat o casă pentru o familie cu nouă copii din oraşul Săcuieni, jud Bihor

Chiar la începutul lunii decembrie în urma unei perioade foarte ploioase, casa unei familii cu nouă copii a fost luată de ape. Fiind o familie săracă şi fără a avea posibilitatea să reconstruiască o nouă casă, erau într-o situaţie gravă şi iarna abia incepea. Aveau nevoie urgentă de o locuinţă. Şase studenţi de la Colegiul Biblic Est European din Oradea care au înţeles imperativul situaţiei şi a nevoii familiei, s-au implicat în colectarea de ajutoare şi donaţii în bani pentru acestă famililie. Datorită bunătăţii lui Dumnezeu  şi a generozităţii multora din biserica noastră şi din alte biserici, chiar înainte de Sărbătoarea Naşterii Domnului, familia cu cei nouă copii au primit în dar o casă nouă. Casa este conectată la reţeaua electrică şi de apă potabilă; a fost mobilată si de asemenea toţi membrii familiei au primit  haine şi alimente. Familia va fi asistată de către un asistent social pentru o perioadă de 2 ani şi va beneficia de sprijin material.

Și ei au o casă, un cămin şi sunt o familie”

 

În 2012

 Am construit o casă pentru o familie cu 4 copii în loc. Gepiu, jud. Bihor

Le-a ars casa de la o lumânare, pentru că nu aveau curent electric. Cel mai mic dintre copii a murit în incendiu, iar tatăl şi fiica mijlocie au avut arsuri grave. După acestă tragedie, nu au avut unde să stea, dar păstorul unei biserici din localitate le-a dat găzduire în casa sa. Familia îşi asigura traiul doar din munci ocazionale iar comunitatea fiind săracă, nu s-a întrevăzut o soluţie care să vină să rezolve problema locativă a familiei.

Așa că, am început să construim de la zero o casă pentru această familie şi în cincisprezece zile de lucru, în câteva weekend-uri, a fost gata: fundaţie, pereţi, geamuri, acoperiş, izolaţii, finisaje, horn, burlane, toaletă, tot. Au primit sobă de gătit, mobilier, veselă, haine şi alimente. Locuinţa a fost de asemenea conectată la reţeaua de energie electrică. Au participat 25 de voluntari din biserica noastră, 4 vecini ai familiei şi alţi voluntari, care au muncit din greu şi cu dedicare. S-a muncit cu spor sub binecuvântarea şi protecţia Domnului, fără nici un fel de accidente şi practic în 15 zile casa a fost gata. De asemenea Domnul a purtat de grijă în ceea ce priveşte suportul financiar şi materialele de construcţie necesare şi toate au venit la timp şi fără întârziere. Pe parcursul unei perioade de 2 ani această familie va primi ajutor material ( haine, alimente, etc.) în mod regulat şi sprijinul unui asistent social. Toţi cei care au promis că vin, au venit şi cine a spus că dă, a dat.

De mari binecuvântari va avea parte “cel ce îngrijeşte de cel sărac! Căci în ziua nenorocirii Domnul îl izbăveşte” (Ps.41:1)

 

Ne bucurăm că și ei au o casă, un cămin şi sunt o familie”

 

 

 

“ Impact social”

“ Voi sunteţi sarea pământului…….. ” (Matei cap.5:13)

Centrul de Zi din loc. Gepiş, jud. Bihor organizat de către Fundaţia „Viaţă Nouă Pentru Copii”, are ca scop integrarea şcolară a copiilor şi evitarea abandonului şcolar a adolescenţilor. Acest Centru este în construcţie cu primul nivel construit, iar din lipsa fondurilor lucrările au stagnat.  Când ni s-a prezentat acest proiec,t care poate avea un impact pozitiv fantastic în comunitatea locală, biserica noastă a răspuns, s-a implicat şi cu un grup de 14 bărbaţi au construit nivelul al doilea si am participat la construirea acoperişului. Ne bucurăm să fi grăbit deschiderea acestui Centru şi ne rugăm ca această comunitate din Gepiu să beneficieze cât de curând de serviciile de care au așa de mare nevoie.

Pentru copilul dumneavoastră – s-a întâmplat să fie internat într-un salon de spital cu pereţii crăpaţi şi vopseaua corojită, iar din lipsa fondurilor aceste lucrări să fie amânate mereu? Bani puţini și priorităţile mereu altele?

Cu bunăvoinţa directorului de la Spitalul Municipal “Gavril Curteanu” din Oradea şi a personalului acestuia dar şi cu implicarea unui grup de tineri din biserica noastră am renovat trei saloane din această unitate spitalicească. După ce s-a vopsit şi  zugravit, saloanele au fost lăsate curate, gata să-şi primească noii pacienţi în condiţii mult mai primitoare. Nu e fantastic să faci un lucru bun şi nici măcar să nu-i cunoşti personal pe toţi beneficiarii acestuia?

“ …milostenia ta să fie într-ascuns şi Tatăl tău, care vede în ascuns, îţi va răsplăti ţie…”, (Matei 6:4)

Sprijinirea unor familii care au nevoie de ajutor, pentru că singure nu pot face față problemelor cu care se confruntă, este unul dintre obiectivele Asociaţiei “Viaţă Curată”.  Sunt familii care din lipsa unor venituri regulate în familie, a sărăciei, a unei locuinţe şi de multe ori din cauza unor probleme de sănătate, sunt în situaţia în care copiii să fie separaţi de către părinţii acestora printr-o Măsură de protecţie luată de către Serviciile Judeţene de Asistenţă Socială. Sunt mulţi părinţi care nu doresc să-şi “piardă” copiii, dar fiindcă resursele pe plan local sunt puţine, au nevoie de sprijin material, încurajare şi soluţii particulare fiecărei familii, ca aceştia să reuşească în rolul lor de părinţi. Biserica noastră sprijină activitatea Asociaţiei “Viaţă Curată”, participând la cheltuielile ocazionate de serviciile sociale specifice oferite unui număr de 20 de familii din judeţul Bihor. Aceste familii sunt sprijinite regulat cu pachete de alimente, haine, consiliere şi asistenţă în situaţii specifice cum ar fi: integrarea şcolară a copiilor, înscrierea copiilor la medicul de familie şi asistarea părinţilor în demersurile legale ale acestora cu privire la înregistrarea tardivă a naşterii copiilor aflaţi în această situaţie ( întocmirea Certificatelor de naştere).

 

„Viaţa este…

Un vis pentru un înţelept,

Un joc pentru cei superficiali,

O comedie pentru un bogat,

O tragedie pentru un sărac”

Shalom Aleichem